مکانیسمهای ماشین بافندگی
با پیشرفت تکنولوژی یکی از صنایعی که به میزان فراوان از تاثیر تکنیک و فناوری متاثر گردید. قطعا صنعت بافندگی برای لباس و غیره بود. ماشینهای بافندگی نمونه بارز به کارگیری فنون و تکنیکهای حرفهای در ساخت ماشین آلات مختلف و پرکاربرد در ابتدای این قرن بودند. این ماشینها به مرور توسعه و تکاملهای زیادی یافتهاند. اساس مکانیسم ماشینهای بافندگی به این صورت است که از طریق این ماشینها تار و پود در هم تنیده شده و نهایتا پارچه تولید میشود. مکانیسمهای اصلی در ماشینهای بافندگی به اختصار شامل سه قسمت است:
۱- مکانیسمهای اولیه شامل سه مرحله تشکیل دهنه، پودگذاری و زدن دفتین است. در مرحله تشکیل دهنه؛ چله تارها در درون لایهها باز میشود؛ سپس در مرحله پودگذاری؛ ماکوی دربردارنده پود از یک طرف ماشین بافندگی؛ به طرف دیگر فرستاده میشود؛ سپس از طریق دفتین زدن؛ نخ پود با ضربه دفتین بر روی پارچه میافتد.
۲- مکانیسمهای ثانویه شامل سیستمهای تیکآپ و تغذیه تار به ماشین بافندگی است.
۳- مکانیسمهای کمکی شامل سیستمهای مراقبت از تارها، مراقبت از پود و محافظ تار است.
سیر تکاملی ماشینهای بافندگی
اولین ماشین بافندگی ماشین بافندگی پیت نام داشت. بعد از آن بود که به تدریج ماشینهای بافندگی دستی و پس از آن مدلهای برقی هم پا به عرصه وجود گذاشتند. طبیعتا ماشینهای بافندگی اولیه از نوع دستی و غیر اتوماتیک بودند. این ماشینها فاقد دستگاه تغذیه تار به ماشین بافندگی بودند و همچنین مکانیسم مراقبت تار و تغییر پود را نداشتند و پودها از طریق بافنده هدایت میشدند. مکانیسم ماشینهای بافندگی دستی به گونهای بود که به دقت و توجه بالای شخص بافنده نیازمند بودند. بعد از این ماشینهای دستی دوران ماشینهای نیمه اتوماتیک فرا رسید که قادر بودند هر دو مکانیسم توضیح داده شده در فوق را اجرا کنند. پس از آن با پیشرفت تکنولوژی، کم کم ماشینهای بافندگی به سمت قابلیت تمام اتوماتیک شدن پیش رفتند که دیگر قادر بودند هر سه مکانیسم فوق را اجرا کنند. این پروسه تغییر و توسعه آنقدر ادامه داشت که در قرن گذشته ماشینهای بافندگی حتی قادر به بافندگی بدون ماکو شدند.
انواع مکانیسم ماشین بافندگی
این مکانیسمها همانطور که به اختصار در قسمت فوق مقاله شرح داده شد شامل ۳ قسمت است؛ در این قسمت سعی میشود که شرح مبسوطتری درباره انواع مکانیسمهای ماشین بافندگی ارائه شود:
۱- مکانیسمهای اولیه یا اصلی: را میتوان به تشکیل دهنه، پودگذاری و دفتین زدن تقسیمبندی کرد. در تشکیل دهنه، چله تار بهصورت لایهای باز میشود؛ تا عبور ماکو تسهیل شود. در قسمت پودگذاری، ماکوی حامل پود از یک طرف ماشین بافندگی بهطرف دیگر سوق داده میشود. در مرحله دفتین زدن، نخ پود با ضربه دفتین کوبیده میشود تا بر روی پارچه بیفتد.
۲- مکانیسمهای ثانویه: شامل سیستمهای تیکآپ و تغذیه تار به ماشین بافندگی هستند. سیستم تیکآپ باعث پیچش پارچه بر روی غلتک میشود، که با این عمل؛ باعث تراکم پود پارچه میشود. تغذیه تار در ماشین بافندگی باعث پیچیده شدن تار از طریق قرقره بافنده با یک سرعت یکنواخت میگردد، بنابراین کشش نخهای تار در طول فرآیند بافت، یکسان و ثابت باقی میماند.
۳- مکانیسمهای کمکی: شامل مکانیسمهای مراقبت تار، مراقبت پود و محافظ تار هستند. مکانیسم مراقبت تار برای مراقبت از ماشین بافندگی در هنگام پاره شدن نخ تار استفاده میشود. این کار برای جلوگیری از ایجاد عیب و نقص در پارچه مانند پارگی تار در پارچه و جلوگیری از خرابی نقش پارچه لازم است. همچنین مکانیسم مراقبت پود؛ برای مراقبت کردن از ماشین بافندگی در زمان اتمام پود یا پارگی پود مورد استفاده قرار میگیرد. این عمل قطعا از پارگی نخ پود در پارچه که شکاف پارچه نیز نامیده میشود ممانعت به عمل میآورد. با گیرکردن ماکو در وسط صفحه تار، بایستی از دستگاه محافظ تار استفاده کرد تا مانع پاره شدن نخهای چندتایی تار شود.
ماشینهای بافندگی دستی: در این نوع از ماشینها مکانیسم ماشین بافندگی، به این صورت است که افراد بافنده باید با دستان خود ماکو را از یک انتهای ماشین به انتهای دیگر ببرند یا سوق دهند. همچنین از پاهای خود برای عمل چلهکشی استفاده نمایند. میزان سطح تولید در این نوع از ماشین بافندگی بسیار کم است و از بافندهای تا بافنده دیگر متفاوت است.
ماشینهای بافندگی برقی: همانطور که از اسمشان پیدا است این نوع از ماشینها الکتریکی بوده و با نیروی برق کار میکنند مکانیسم ماشین بافندگی در این ماشینهای بافندگی برقی، از طریق اتوماسیون است. این اتوماسیون موجود در ماشینهای برقی منجر به خستگی کمتر اپراتور، افزایش سطح تولید و کارآیی دستگاههای بافندگی میشود. از انواع این نوع ماشینهای بافندگی میتوان به ماشینهای بدون ماکو اشاره کرد.
بادامک، دابی و دستگاه ژاکارد (مکانیسمهای چلهبخشی): اصولا بادامکها از سادهترین نوع ماکوها در ماشینهای بافتنی هستند که مناسب بافندگی تا ۸ میله چلهکشی هستند. دابیها برای طراحی تا ۴۰ میله چلهکشی و ژاکاردها برای طرحهای پیچیده متشکل از چندین پود مناسب هستند. مزیت مکانیسم ژاکارد، کنترل نخ تار منفرد است. از اینرو ژاکارد ظرفیتهای طراحی زیادی را قادر است انجام دهد.
طبقهبندی ماشینهای بافندگی
امروزه ماشینهای بافندگی را میتوان با توجه به استفاده یا عدماستفاده از ماکو و روش استفادهشده در اضافه نمودن نخ پود بهصورت زیر دستهبندی کرد:
۱- ماشینهای بافندگی کار کننده با ماکو: مکانسیم ماشین بافندگی؛ در این مدل از ماشینها به این صورت است که؛ نخ پود بایستی از طریق حرکت عقبی ماکو و با چهارمین حرکت اضافه شود؛ این مدل از ماشینهای بافندگی قادر به بافت همه مدل بافتنی هستند؛ ولی عیب اساسی آنها وجود سر و صدا و نویز در محل کار است و عملا سرعت بالایی در کار ندارند.
۲- ماشینهای بافندگی بدون ماکو که شامل ماشینهای بافندگی شبه ماکو دار، ماشینهای بافندگی گیرهای، ماشینهای بافندگی جت آب و ماشینهای بافندگی ایرجت هستند.
۲-۱- ماشین بافندگی شبه ماکو: در این دسته از ماشینها؛ مکانیسم ماشین بافندگی به این شکل است که؛ یک نوع فشنگ خاصی در پرتاب پود؛ میتواند نخ تار را محکم گرفته و آن را به بافت اضافه نماید؛ این ماشین بافندگی بسیار ماشین منعطفی است؛ ولی اشکال آن نیز نویز بسیار بالای آن است و در سرعت بالا؛ خیلی خوب کار نمیکند.
۲-۲- ماشینهای بافندگی گیرهای: مکانیسم ماشین بافندگی در این دسته از ماشینها به این صورت است که؛ در مرکز پارچه؛ دو نوار گرفته شده و بر روی نخ پود عبور میکند؛ این نوع روش گرفتن در ماشینهای بافندگی بسیار محبوب است و شامل دو نوع روش نواری و روش قطبی است. این نمونه از ماشینهای بافندگی هم مانند ماشینهای شبه ماکو بسیار انعطافپذیر است؛ ولی در سرعتهای بالا با محدودیت عملکرد موجه است.
۲-۳- ماشینهای بافندگی جت آب: در این مدل از ماشینهای بافندگی، مکانیسم ماشین بافندگی به این صورت است که روی اضافه کردن نخ پود از آب مانور میدهند. مزیت آنها سرعت بالای عملکردی آنهاست. به این دلیل که آب، تنها از نخهای فیلامنتی یا پارچههای مصنوعی که قابلیت بافته شدن دارند؛ در دستگاه استفاده میکند.
۲-۴- ماشینهای بافندگی ایرجت: مکانیسمهای ماشین بافندگی در این نوع از ماشینهای بافندگی به این شکل عمل میکند که؛ جت از هوا برای اضافه نمودن نخ پود استفاده میکند؛ در حضور این جت؛ محبوبترین نوع بافندگی انجام میشود.
✍️ سخن نهایی
در این مقاله سعی شد با اشاراتی هر چند به صورت مختصر؛ به انواع ماشینهای بافندگی و مکانیسم آنها پرداخته شود؛ با این امید که توانسته باشد اطلاعات مفیدی در این حوزه به خوانندگان عزیز ارائه نماید. در این حوزه، شرکت شبرنگ فام شرکتی است که در زمینه بافندگی انواع پارچه مثل بافت پارچه گردباف یا گردبافت، رنگرزی و تکمیل پارچه؛ از سالیان قبل با کوله باری از تجربه و تخصص فعالیت میکند و کارشناسان آن میتوانند از طریق شمارههای مندرج در تارنمای این شرکت، شما را در خصوص انواع سوالات در مورد ماشینهای بافندگی، انواع بافندگی شامل بافندگی گردباف یا بافندگی گردبافت، رنگرزی و تکمیل پارچه راهنمایی نمایند. یکی از تخصصهای اصلی این شرکت در زمینه بافندگی گردباف است که با کیفیت بسیار بالا و ماشینهای بافندگی مجهز به مکانیسمهای پیشرفته انجام میشود.
مطالب مفید
منتشر شده در تاریخ 28 بهمن 1401