آموزش جلوگیری از رنگ پس دادن لباسها در هنگام شستشو
بسیار برای همه ما اتفاق افتاده است؛ که لباسهای دوست داشتنی خود را در اثر شستشوی نادرست و رنگ پس دادن لباسها به هم در این فرآیند؛ از دست دادهایم. قطعا نوع و نحوه شستشوی لباسها با دست یا در ماشین لباسشویی؛ دارای نکاتی است که شاید از آن آگاهی نداشته و یا نسبت به آن بیتوجه بودهایم؛ در این مقاله قصد داریم با آموزش این نکات مهم؛ مانع از رنگ پس دادن لباسها و دور انداختن آنها شویم. پس با آموزش جلوگیری از رنگ پس دادن لباسها در هنگام شستشو با ما همراه شوید.
چرا لباسها رنگ پس میدهند؟
همه لباسها رنگ پس نمیدهند یا بهتر است بگوییم همه لباسها در اثر شستشو، رنگ پس نمیدهند. رنگ و رو رفتگی پارچههای لباسها در اثر عوامل متعددی ممکن است اتفاق بیفتد که در ذیل مقاله آموزش جلوگیری از رنگ پس دادن لباسها در هنگام شستشو به آنها میپردازیم:
۱- سایش لباسها: سایش لباسها به هم؛ به خصوص وقتی که یک لباس مرطوب و خیس باشد و دیگری خشک باشد، میتواند باعث تراوش رنگ از لباس مرطوب به روی لباس خشک و لکه دار شدن آن شود. اغلب لباسهایی به این صورت باعث لکه دار شدن بقیه میگردند که یا تیره باشند؛ یا مرطوب باشند و یا جنس پارچه لباس به گونهای باشد که رنگ را کاملا به خود جذب نکرده باشد.
۲- رنگ پس دادگی پارچههای لباس: بعضی پارچههای لباسها به هنگام خیس شدن از خود رنگ اضافی را پس میدهند. این اتفاق معمولا زمانی میافتد که رنگ پارچه کاملا به خورد تار و پود پارچه نرفته باشد و پارچه لباس رنگ را کاملا جذب خود نکرده باشد؛ که اغلب در اثر کیفیت پایین و یا به هنگام رنگرزی پارچه در کارخانه به دلیل رعایت نکردن پارهایی از فاکتورها اتفاق میافتد. در این حالت رنگ از پارچه خارج شده و آب را رنگی میکند و این آب توسط لباسهای دیگر به ویژه لباسهای دارای رنگ روشن جذب شده و باعث خرابی آنها میگردد.
۳- کمرنگ شدگی پارچهها: که معمولا به دلیل در معرض زیاد قرار گرفتن نور خورشید یا استفاده از سفید کنندهها و یا سایش و کهنگی رخ میدهد. این کمرنگ شدگی علاوه بر موارد ذکر شده، میتواند در اثر آب، استفاده از بعضی مواد شوینده، روشهای خشککنندگی به صورت دستی یا با ماشین لباسشویی هم حادث شود.
نحوه جلوگیری از رنگ پس دادن لباسها در هنگام شستشو
از دست دادن لباسها به دلیل رنگ دادگی، کمرنگ شدن یا رنگ پس دادن لباسها در هم میتواند بسیار آزار دهنده باشد. گاهی لباسهای مورد علاقهمان به این صورت از دست میروند ولی همیشه راههایی وجود دارد که از آنها اطلاعی نداریم. در این مقاله تحت عنوان آموزش جلوگیری از رنگ پس دادن لباسها در هنگام شستشو قصد داریم برای جلوگیری از رنگ پس دادگی لباسها در هم، این راهها و روشهای ساده و کم هزینه را با هم یکی یکی مرور کنیم.
آزمون رنگ
قبل از شستن لباسهای مختلف باهم بایستی از وضعیت جنس پارچه لباس اطلاعاتی کسب کنیم. برای این منظور بهتر است که برچسب مراقبتی لباس را چک کنیم. در این برچسبها معمولا اطلاعاتی در مورد نحوه شستشوی لباس آورده شده است. اطلاعاتی مانند اینکه این لباس ممکن است از خود رنگ پس دهد یا اینکه این لباس بایستی حتما با لباسهای همرنگ خود، شسته شود ولی در صورتی که برچسب لباس، موجود نباشد و یا اطلاعاتی را که مورد نیاز است، ندهد بایستی از دو روش ذیل برای بررسی پارچه به لحاظ رنگ پس دادن لباس استفاده کرد.
استفاده از اتو
استفاده از تست اتو میتواند تست خوبی برای بررسی ثبات رنگ در پارچه لباس باشد به این منظور باید یک پارچه سفید را روی لباس رنگی قرار داده و روی آن اتو بکشید. اگر در اثر این کار پارچه سفید رنگی شود نشان دهنده ثابت نبودن رنگ پارچه لباس است و ممکن است در اثر شستشو رنگ پس بدهد و لباسهای دیگر را نیز رنگی کند.
استفاده از آب و صابون
آزمایش دیگر در این زمینه برای بررسی میزان ثبات رنگ پارچه لباس، استفاده از آب و صابون است. به این منظور باید یک تشت حاوی آب و صابون تهیه کرده و لباس را به مدت حداقل نیم ساعت در آن بخیسانید. پس از گذشت این مدت زمان باید آب را بررسی کرد. اگر تغییر رنگ داده بود نشان دهنده رنگ پس دادن لباس است و این لباس قطعا نباید با لباسهای دیگر به خصوص لباسهای دارای رنگ روشن شسته شود.
شستشوی دستی جداگانه
شستشوی دستی لباس انتخاب بسیار خوبی است؛ به خصوص برای مواقعی که ممکن است نگران رنگ پس دادگی لباسها باشیم. در این موارد هر لباس را باید به طور جداگانه شست و یا لباسهای همرنگ و تیره را با هم و لباسهای روشن و سفید را هم به صورت جداگانه شست.
تثبیت کننده رنگ
از تثبیت کنندههای رنگ در شستشوی ماشینی استفاده میشود. این مواد قادرند از رنگ پس دادن لباسها جلوگیری کرده یا باعث کاهش رنگ پس دادگی شوند؛ بنابراین استفاده از آنها موجب کاهش رنگ پریدگی و کمرنگ شدن لباسها یا سرایت رنگ لباسها در هم میشود. تثبیت کنندههای رنگ دارای مولکولهای با بار مثبت هستند و در مقابل مولکولهای رنگها بار منفی دارند؛ بنابراین استفاده از تثبیت کننده سبب میشود که مولکولهای رنگ سر جای خود باقی بمانند. معمولا استفاده از تثبیت کنندههای رنگ با دو اشکال ذیل همراه است:
۱- تثبیت کنندههای رنگ اغلب حاوی موادی مانند فرمالدئید هستند که خاصیت سرطانزایی دارند.
۲- تثبیت کنندههای رنگ باعث کاهش مقاومت لباس در برابر کمرنگ شدگی در اثر نور آفتاب میشوند.
رنگ گیر
ایده استفاده از رنگ گیر میتواند ایده مناسبی باشد؛ چرا که رنگ گیرها میتوانند رنگ پس داده شده از بعضی از لباسها را به خود جذب نموده و مانع رنگی یا لکه دار شدن لباسهای دیگر گردند. از رنگ گیرها به هنگام شستشوی ماشینی استفاده میشود و بایستی به هنگام شستشوی لباس آن را داخل ماشین انداخت. البته بهتر است حتی به هنگام استفاده از رنگ گیر در ماشین لباسشویی، در زمان شستشو باز هم از آب سرد استفاده شود؛ زیرا همانطور که پیشتر هم اشاره شد، آب گرم باعث رنگ پریدگی لباسها خواهد شد و رنگ گیر میتواند از سرایت این رنگ به لباسهای دیگر جلوگیری کند ولی قادر نیست که مانع رنگ پس دادن لباسها شود.
استفاده از آب سرد
عموما استفاده از آب گرم در شستشوی لباسها چه به صورت دستی و به ویژه در شستشوی ماشینی باعث رنگ دادگی بعضی از لباسها و لکه دار شدن لباسهای دیگر میگردد؛ زیرا آب گرم قادر است رنگ بعضی از پارچهها را تجزیه کند؛ بنابراین برای حفظ رنگ و سالم ماندن پارچههای لباسها، بهتر است همیشه از آب سرد برای شستشوی لباس استفاده کرد. آب سرد همچنین به میزان زیادی مانع از پس دادن رنگ لباسها میشود.
چگونه جلوی از بین رفتن رنگ شلوار جین را بگیریم؟
به منظور جلوگیری از کمرنگ شدن رنگ آبی شلوارهای جین یا پس دادن رنگ لباسهای جین؛ رعایت نکات ذیل میتوانند کمک کننده باشد:
۱- شستن شلوار جین با آب سرد
۲- شستن شلوار جین با دست و یا با دور ملایم در ماشینهای لباسشویی
۳- استفاده از شویندههای ملایم
۴- شستشوی شلوار جین در وقت مناسب خود؛ مثلا زمانی که واقعا کثیف شده است و نیاز به شستشو دارد.
۵- شستن شلوار جین به صورت پشت و رو شده؛ این عمل باعث کاهش اصطکاک و تحریکپذیری رنگ شلوار میگردد.
۶- استفاده از سرکه سفید در شستشو؛ که باعث روشن شدن رنگ شلوار جین میگردد.
آیا جوش شیرین میتواند رنگ لباسها را از بین ببرد؟
در ادامه مقاله آموزش جلوگیری از رنگ پس دادن لباسها در هنگام شستشو به بررسی نقش جوش شیرین در از بین بردن رنگ لباسها میپردازیم. لازم به ذکر است که بیشترین کارکرد جوش شیرین در این زمینه از بین بردن لکههای لباس، تمیز و درخشان شدن رنگ لباس و از بین بردن بوی بد لباسهاست. زیرا اساسا جوش شیرین یک پاک کننده طبیعی است و استفاده از آن میتواند باعث نرم شدن لباس، سفیدتر شدن لباسهای سفید و تقویت قدرت مواد شوینده شود؛ ولی در اینکه جوش شیرین قادر باشد رنگ اصلی لباس را از بین ببرد؛ چیزی جایی گفته نشده و شنیده نشده است. اما همواره بهتر است قبل از استفاده از هر چیزی؛ آنرا بر روی قسمتی از پارچه لباس که در معرض دید نیست تست کنید.
آیا سرکه میتواند باعث جلوگیری از رنگ پس دادن لباسها شود؟
در بررسی نقش سرکه در جلوگیری از رنگ پس دادن لباس، بایستی متذکر شد که قبل از استفاده مستقیم از سرکه، بهتر است که روی پارچه قسمتی از لباس که مشخص نیست آنرا تست کرد؛ زیرا سرکه میتواند رنگ بعضی از پارچهها را تغییر دهد؛ این باور از گذشته وجود داشته است که سرکه یا نمک و مخلوط آنها میتوانند باعث جلوگیری از رنگ پس دادن لباسها شوند؛ ولی واقعیت به این صورت است که در مورد پارچههای امروزی خیلی موثر نیست. در ترکیب سرکه، اسید استیک وجود دارد که قادر است بر روی بعضی از انواع پارچههای ابریشم، ریون، استات وتری استات تاثیر منفی بگذارد و پارچهها را ضعیف کند. تنها تاثیر مثبت سرکه شاید توان آن در بازیابی رنگ لباسهای تیره شده در اثر شستشو باشد.
✍️ سخن نهایی
در این مقاله سعی شد تا حد امکان روشهای ساده و خانگی به منظور جلوگیری از رنگ پس دادن لباسها در هم و از بین رفتن و غیر قابل استفاده شدن آنها به شما آموزش داده شود. رعایت همین نکات ساده میتواند شما را از لکه دار شدن و دور انداختن لباسهای مورد علاقهتان نجات دهد و باعث جلوگیری از هدر رفتن هزینههای بیشتر میشود. شرکت شبرنگ فام در خیابان فلسطین جنوبی تهران، در زمینه رنگرزی و تکمیل پارچه، فعالیت گستردهای دارد. به منظور اطلاع از نوع و نحوه فعالیتهای این شرکت میتوانید به تارنمای شرکت مراجعه کرده و یا با کارشناسان شرکت از طریق شمارههای تماس درج شده در تارنمای شرکت تماس بگیرید.
منتشر شده در تاریخ 23 بهمن 1401