انواع طرح نخ کشی در بافندگی

انواع طرح نخ کشی در بافندگی

قبل از این که انواع طرح نخ کشی در بافندگی را بیان کنیم بایستی بدانید که نخ کشی چیست و چه چیزی را نمایش می‌دهد. تعداد میله‌های چله کشی که برای یک طرح مشخص استفاده می‌شود معمولا با نخ کشی نشان داده می‌شوند. در اصل توسط آن انتهای تار از طریق چشم میل میلک میله چله را می‌کشند. اصل نخ کشی که همان قرار دادن تارها روی میله‌های چله کشی است بیان می‌کند که تارها برای این که در وظایف مختلف عمل کنند، نیازمند میله‌های چله کشی جداگانه خواهند بود. برای راحتی کار باید بدانید که تارها یک کار یکسانی دارند و در همان میله چله کشی جای گیری می‌شوند.

انواع طرح نخ کشی

نخ کشی‌ها به صورت‌های متنوعی انجام می‌شوند به همین دلیل در دسته‌های مختلفی قرار می‌گیرند. در ادامه انواع طرح نخ کشی در بافندگی را بیان می‌کنیم:

💠 مستقیم

💠 شکسته

💠 جناغی یا برگشته

💠 مجزا

💠 یک در میان و ساتین

💠 گروهی

💠 منحنی

💠 ترکیبی   

برای تولید پارچه‌های مختلف همچون پارچه گردباف بایستی که این مراحل طی شود. البته روش بافندگی این پارچه هم به صورت مجزایی است؛ یعنی با بافندگی گردباف انجام می‌شود.   

نخ کشی یک در میان

پارچه‌هایی که تراکم نخ تار سنگینی دارند باید نخ کشی یک در میان  را برای آن‌ها انجام داد. در این مدل نخ کشی تعداد چهار چوب‌های ورد دو یا چند برابر یا حتی بیشتر از کمترین چهارچوب ورد مورد نیاز بافندگی است. هدف اصلی این است که نسبت به حداقل بافندگی از چهارچوب‌های بیشتری استفاده شود، تنها به توزیع نخ‌های تار به شکل یکنواخت ارتباط دارد لذا سایش نخ‌ها از ازدحام آن‌ها جلوگیری می‌کند. چهارچوب‌های وردی که برای نوع نخ کشی در نظر گرفته شده به دو دسته مختلف تقسیم می‌شوند.

همه نخ‌های تاری که نامشان یک عدد زوج است توسط اولین مجموعه از چهارچوب‌های ورد کشیده می‌شوند. حال در مقابل تمام تارهایی که نام گذاریشان با عدد فرد است توسط دومین مجموعه از چهارچوب‌های ورد کشیده خواهند شد.      

هدف اصلی نخ کشی و نخ کشی ساتین یکی است که در نخ کشی یک در میان برای بافت‌ها سرژه و ساده تا 4 تکرار را به کار می‌برند. در صورتی که در نخ کشی ساتین برای بافت‌هایی که اندازه تکرار بیشتر از 5 بار هستند یا این که بیشتر از 5 بار تکرار می‌شوند، به کار برده می‌شود.

فهرست مطالب
طرح نخ کشی در بافندگی - شبرنگ فام

نخ کشی شکسته

نخ کشی شکسته و جناغی هر دو برجسته هستند در صورتی که این نخ کشی جناغی است که دچار شکست می‌شود. نخ استفاده شده برای این نخ کشی برای بافت‌هایی همچون سرژه دنده‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نخ کشی جناغی

نخ کشی جناغی یکی دیگر از انواع طرح نخ کشی در بافندگی است که شباهت بسیار زیادی به نخ کشی مستقیم دارد. اصولا از این نخ کشی برای بافت‌هایی همچون الماسی، سرژه جناغی، یا مدل‌های مختلفی از لانه زنبوری استفاده می‌کنند. در نخ کشی مستقیم پس از این که تکرار تار نصف می‌شود به حالت معکوس بر می‌گردد. در این نخ کشی تعداد میله‌های چله کشی ½ اندازه تکرار بافت می‌شود.

نخ کشی گروهی

در جهت تولید طرح‌های نواری و کنترل طرح از نخ کشی گروهی استفاده می‌شود. در این نوع نخ کشی خطوط نواری مجهز به ترکیبات یا بافت‌های مختلفی هستند. این مدل نخ کشی برای تولید پارچه آن هم با دو خط نواری مختلف کاربرد دارد. میزان تکرار نخ کشی توسط خطوط نواری و تعداد نخ‌ها در هر نوار تعیین می‌شود. در نخ کشی گروهی تعداد میله‌های چله کشی هم وابسته به تکرار چله بافت و تعداد نوارها در هر نوار خواهد بود.

نخ کشی ترکیبی

برای این که یک مدل پارچه خاص تولید شود معمولا روش‌های مختلف نخ کشی را با هم ترکیب می‌کنند. تعداد دو یا بیشتر از نخ کشی‌هایی که قبل‌تر آن‌ها را توصیف کردیم را به صورت همزمان می‌توان استفاده کرد. برای مثال نخ کشی‌های ساتین، یک در میان، منحنی و گروهی و… از جمله آن‌ها هستند.

باید یدانید که یکی از پیچیده‌ترین نوع نخ کشی‌ها ترکیبی است و زمانی می‌توان آن را استفاده کرد که علت‌های اقتصادی یا فنی وجود داشته باشد. یک طراح متخصص که تجربه‌ بسیار خوبی داشته باشد قادر به انجام نخ کشی ترتیبی آن هم به صورت درست خواهد بود.

نخ کشی مستقیم

یکی از رایج‌ترین انواع طرح نخ کشی در بافندگی نخ کشی ساده است که بین تمام طرح‌ها ساده‌ترین آن‌ها است. در دستور آن از نقطه شروع تا پایان چهار چوب ورد به شکل پیاپی پیش خواهد رفت. به عبارت دیگر انتهای اولین چله از یک بافت توسط اولین و دومین میله چله کشی از طریق چهارچوب ورد کشیده شده و تا آخر به این صورت ادامه داده می‌شود.

وجه تمایز این نخ کشی با سایر نخ کشی‌ها این است که نقشه ضربه یکسان با طراحی ربط دارد و تنها نشان دادن نوع طرح کفایت نخواهد کرد.

رابطه بین طراحی، نقشه ضربه و نخ کشی

 تولید هر پارچه‌ای به سه پارامتر گفته شده وابسته است و این سه مورد هم به نوبه خود بسیار وابسته هم هستند. در روش‌های معمولی طراح ارائه شده باید محدوده‌ای از طرح‌ها را برای دستگاه بافندگی (که طرح نهایی الگو است)، تولید نماید. انجام این فرآیند شامل نخ کشی و تولید نقشه ضرب است. در واقع یک روند مشابه زمانی اخذ می‌شود که از طراح بخواهند از نمونه یک طرح خاص را دوباره بسازد. در این صورت است که بافت در نمونه تحلیل شده و نخ کشی مناسب آن و نقشه ضرب هم استخراج می‌شود.

نخ کشی مجزا

نخ کشی مجزا برای بافت‌هایی استفاده می‌شود که مجهز به دو سری نخ چله است. برای مثال پارچه دوجداره، پارچه پشمی چله و تری و… را می‌توان نام برد.

طرح‌های دندانه‌دار

یکی دیگر از طرح‌های نخ کشی است که نخ‌ها در طول بافت با فاصله از عرض ورق چله بر اساس تراکم مطلوب توسط سیم‌های شانه قرار داده می‌شوند.

✍️ سخن نهایی

در این مطلب از شبرنگ فام سعی کردیم که انواع طرح نخ کشی در بافندگی را مورد بررسی قرار دهیم و حتی الامکان اطلاعات مفیدی راجع به آن‌ها ارائه دهیم. امیدوارم که از خواندن این مطلب لذت کافی برده باشید.

منتشر شده در تاریخ 3 آبان 1401

منوی دسته بندی خود را در مسیر: "سربرگ ساز > چیدما موبایل > عنصر منوی موبایل > نمایش و مخفی کردن > انتخاب منو " تنظیم کنید
برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.
فروشگاه
علاقه مندی